Videotéka és bukósisak

Töredelmes vallomással tartozom a világnak: 26 éves vagyok, de még soha nem voltam igazi videotékában. Azaz elvileg már voltam, de még olyan pici gyerekkoromban, hogy nincsenek róla emlékeim. azt tudom, hogy ha bármi filmet, vagy mesét akartam nézni, akkor anyu vagy kölcsönkérte valakitől, vagy megvették nekem a kazettát, de hogy videotékába mentünk volna bármiért is, az nem rémlik. Azaz, hogy mégis.

Egy kicsi faluban, de Budapesttől nem nagy távolságra nőttem fel. Viszont a kicsi falu előszeretettel tűnteti magát fel úgy, mint valami nagyon vidéki formája a létnek. Azt képzeljétek el, hogy vannak olyan emberek, akik több évtizeden keresztül el sem hagyják a falu határt, maximum, ha a helyi kisboltban elfogy a kenyér, és át kell menni érte a másik faluig. Borzasztóan korlátozott a legtöbb itteni lakos, és ami elég hihetetlen lehet egyesek számára, hogy nem csak az idősebb korosztály, hanem a fiatalság közt is vannak ilyenek. Szóval ebben a kicsi faluban is felütötte a fejét a modern technika, szóval nagyjából a kilencvenes évek elején nyílt nem messze a házunktól egy videotéka nevezetű hely, amit általában mindenki csak téka néven emlegetett. Én komolyan nem tudtam éveken keresztül, hogy ez egy valódi videotéka volt fénykorában, ugyanis akárhogy próbáltam a homályos emlékképeket elővarázsolni, soha egy percig észre sem vettem, hogy ott voltak kölcsönözhető videokazetták is. A kisöcsémmel és a két szomszéd sráccal pedig rendszeres vendégei voltunk a helynek, mert általában mindig különböző bunkikat építettünk, és az oda tartozó elemózsiát (gumicukor, csoki, chips) mindig a tékában vásároltuk meg.

Már jóval később, mint vállalható lenne, kezdtem el gondolkodni az üzlet valódi célján és a nevének a jelentésén, és csak nem hagyott nyugodni a kérdés, így édesanyámhoz fordultam segítségért. Ő megerősítette a bennem lakozó gyanút, miszerint egykor valódi videotékaként üzemelt a bolt, csak hát ugye a kereslet és kínálat nem volt szinkronban a falu gyorsuló rezgésével, ezért a tulaj elkezdte szélesíteni a tevékenységi körét.

Mára már minden megtalálható a kisüzletben, a bukósisaktól kezdve, tornacipőkön át, apró ajándéktárgyaktól, női fehérneműkön keresztül az utazó táskákig minden, de tényleg minden van ott, ami csak szem-szájnak ingere. Mondjuk én legalább 15 éve nem voltam az üzletben, de… Bukósisak? Tényleg? Miért venne bárki is egy videotéka nevezetű helyen bukósisakot?