Salgó polcrendszer otthonra, pont, mint a kedvenc videótékámban

Sosem felejtem el gyerekkorom kedvenc helyét, a videotékát. Annyi időt töltöttem ott, szinte ki sem lehetett rugdosni onnan. Amikor pedig nyáron levittek nyaralni a nagyszülőkhöz, folyton csak haza vágytam a videotéka miatt. Persze, a nagyszüleim kis falujában is volt, csak éppen a nagyszüleimnek nem volt eszköze, amivel le lehetett volna játszani. Pedig maga a videotéka sem volt túl extravagáns az elrendezését tekintve. Fehér falak, rajtuk elvétve néhány poszter az új filmekről, egy kölcsönző pult, mögötte egy 20-as éveiben járó srác, aki készségesen ajánlgatta a filmeket, salgó polcrendszer csordultig tömve videokazettákkal. Nagyjából így emlékszem rá.

Nem gondoltam volna, hogy egyszer még ezt az emlékképemet fogom felhasználni egy felújítás során. Eljutottunk oda, hogy a családi házunkban fel kellett újítani a kis tároló helyiséget a kert végében. Kipakoltuk, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Lépésről lépésre kipakoltunk mindent, pedig a kerti szerszámok, a régi játékok olyan művészi pontossággal voltak bepakolva, mintha csak a tetrisz egymásba illő részei lennének a holmik, vagy egy kirakós apró darabkái. Nagyjából olyan sok kacat is volt felhalmozva odabent, mint ahány darabból egy komolyabb kirakós áll, és a kert különböző pontjain való elhelyezésük sem volt egyszerűbb, mint kirakni egy puzzlet.

A felesleges dolgokat kidobáltuk, nemsokára úgyis lomtalanítás, majd akkor elviszik. De mikor visszapakoltunk volna, szembesültünk azzal a nem kicsi problémával, hogy a polcrendszeren kifogott az idő és valószínűleg csak a többi, alulra halmozott nehezebb kerti gép tartotta meg az egész szerkezetet. Ha visszapakoltunk volna rá, szinte biztos vagyok benne, hogy leszakadt volna. Így nem volt sok választásunk, új polc kellett, méghozzá azonnal, ugyanis így a sok megtartott holmit nem volt hova visszahelyezni.

A szüleim egyből polc keresésbe kezdtek, nekem pedig valami halvány emlékem kezdett körvonalazódni a gyerekkorom kedvenc videotékájáról. Úgy emlékeztem, mintha gyerekkorunkban a felső polcokat úgy értük volna el, hogy a salgó polcrendszer legaljára álltunk volna. És ahogy törtem a fejemet eszembe is jutott a megoldás. Sok kacatunk és hasznos holmink van ide, a kert bégébe száműzve, és néhány elég súlyos is. Ahhoz pedig, hogy ne járjunk úgy, mint az előző polcrendszerrel, egy igazán strapabíró megoldásra van szükség.

Össze is hívtam a családot és vázoltam a nagyszerű ötletemet, miszerint salgó polcrendszerre van szükségünk. Persze, senki sem tudta, mi az a salgó polcrendszer, Így hát folytattam a magyarázatot. Természetesen nem fejből, azért ennyire én sem vagyok penge. De szerencsére minden eszközünk adott hozzá, hogyha valamit nem tudunk, akkor annak pár rövidke perc leforgása alatt utána is tudjunk nézni.

Szóval belekezdtem a mesélésbe. A salgó polcrendszer az gyakorlatilag egy külön elemekből összeszerelt fém polcrendszer, ha le akarjuk egyszerűsíteni. Az egész salgó polc abból ered, hogy egy Brit mérnök le szerette volna cserélni a fa polcokat valami olyanra, ami valóban bírja a terhelést és az idő sem fog ki rajta. Így született meg a salgó polc, a ma egyik legnagyobb teherbírással rendelkező, legegyszerűbben összeszerelhető polcrendszer.

A salgó polc valójában salgó lábakból, talplemezekből és saroklemezekből áll a polcegységeken kívül. Az elemei lehetnek horganyzott és/vagy porfestett kivitelűek. Régebben dexion-salgo polcrendszernek is hívták az angol technológia nyomán.

A salgó polcok előnye, hogy nagyon egyszerűen összeilleszthetők, a szerelésükhöz nem kellenek szakemberek, van csavaros és csavarmentes megoldás is belőle, de mindegy, melyiket választja az ember, mert mindegyik nagyon magas teherbíró képességgel rendelkezik. Kézi rakodású polcrendszernek mondhatni elsőosztályú választás. Nem csak raktárakba, irodákba, de otthoni használatra is ajánlják olyan embereknek, akik tényleg tartós, időtálló és minőségi megoldást szeretnének a raktározási problémáikra.

A salgó polc a szóbeszédek szerint egyébként nálunk azért ezen a néven híresült el, mert Salgótarjánban gyártották. Így lett a salgótarjáni polc egyszerűen csak salgó polc.

A teherbírása biztosan nagyon magas, mivel, ahogyan már említettem, régen a videotékában is ilyen volt. Egy darabig nem értettem, miért vannak egészen a falig betolva a videokazetták, csak akkor jöttem rá, mikor az eladó srác egy, a felső polcon levő kazettáért úgy nyúlt fel, hogy fellépett az alsóbb polcok szélére. Onnantól kezdve, hogy ezt láttam, én is így igyekeztem leszedni mindent a felsőbb polcokról, amiket akkor még nem értem el.

A polcok egyébként 33 mm-ként állíthatók, így gyakorlatilag magunknak tudjuk kialakítani, hogy mekkora helyet szeretnénk a polcok között. Összeszerelhetjük úgy, hogy minden polc egyforma méretű legyen, de összeszerelhetjük a saját és a tárolni kívánt dolgaink igényeinek, szükségleteinek megfelelően is. Ha akarjuk, akkor alul nagyobb lesz a hely, felül pedig kisebb. Megtehetjük.

Az elsődlegesen vonzó tulajdonsága mégis az, hogy nagyon magas a teherbírása, a polcok egyenként akár 280 kg-ra is terhelhetők. Persze ez modelltől változik. Ez a magas teherbírás annak köszönhető egyébként, hogy horganyzott acélból készülnek, ezért képesek olyan sok ideig ellátni a feladataikat. Nem hallottam még olyan salgó polcról, ami összerogyott volna a súly alatt. nem véletlen, hogy ez az egyik legelterjedtebb polcfajta az egész EU-ban, vállalati szinten. Nem csoda, a raktározás minden felmerülő igényét kielégíti.

A polcok sok méretben kaphatók, így bármilyen helyre be lehet tenni őket. Így például semmi akadálya nincs annak sem, hogy a kerti tárolónkba is ilyen salgó polcrendszer segítségével oldjuk meg a tárolást. A család bele is ment, mivel annyira utánajártam a dolgoknak, és olyan sok pozitívumot fel tudtam sorolni, ami semmilyen kételkedésre nem adott okot. Ami mondjuk érthető is, hiszen a salgó polcrendszer valóban az egyik legjobb (ha nem a legjobb) megoldás a tárolásra. Masszív, erős fémpolcokról van szó, amiken igazából bármit lehet tartani. nem tudok elképzelni az otthonunkban olyan helyzetet, hogy 280 kg-nál több súlyt helyezzünk egy polcra.

Így a döntés meg is született, salgó polcrendszer lesz a régi helyett! Már csak azt kellett megtalálni, hogy honnan rendeljük meg. A nagyobb kereskedelmi láncok is árulnak, de azok nem alakíthatók olyan szabadon, így úgy gondoltuk, hogy egy hozzáértő, raktározással foglalkozó szakboltban vesszük meg a szükséges elemeket. Sok ilyesmivel foglalkozó boltot találtunk, de ezúttal nem volt időnk sokat csámcsogni rajtuk, így azt a boltot választottuk, ahol 2-3 napos garanciával vállalták a salgó polcok kiszállítását. Nem hagyhattuk ugyanis sokáig kint a cuccainkat a kertben, nem tesz jót nekik a hideg levegő, nem véletlenül tartjuk őket egy tárolóban. A rackinglog.hu oldalról rendeltük meg. Nem csak a kiszállításra vállaltak időgaranciát, de magukért a polcokért is garanciát vállaltak.

Lemértük a fészer minden oldalát, az édesapámmal megterveztük, hogy mekkora polcok kellenek, hogy hova fogjuk tenni őket és le is adtuk a rendelést, A kedves ügyfélszolgálatos mindenben a segítségünkre volt, hamar elkészítették az árajánlatot. Mivel nem rendeltünk olyan nagyon nagyot, mert csak otthoni használatra kell, hamar fel is kerestek minket a konkrét adatokkal. A polcok meglepően jutányos áron, házhozszállítással érkeztek meg hozzánk a kisebb konzultáció után.

És nem hazudtak a leírások, nagyon egyszerű volt összeszerelni őket és a rackinglog termékei valóban elképesztően jó minőségűek. Nem is csodálom, hogy garanciát vállaltak a polcokra. Nem hiszem, hogy valaha ki kell majd használnunk a garancia nyújtotta extra védelmet. A kiszállítás is rendben zajlott, az összeszerelés sem vett túl sok időt igénybe, így két nappal a rendelés után délután el is kezdhettük visszahordani az udvarunkon felhalmozott dolgokat, és a király, új polcrendszerre fel is pakoltuk őket.

Kellett már az a takarítás, sok minden felesleges holmitól megszabadultunk, és ki tudtunk alakítani egy, a réginél sokkal átláthatóbb tárolási rendszert. Így nem kell órákig kutakodnunk majd, ha valamit keresünk. A polcok pedig tökéletesen illeszkednek a tároló méreteihez, ezzel pedig a minimálisra tudtuk csökkenteni a kihasználatlan helyet, és mintha az elrendezéstől és a rendtől sokkal nagyobbnak is tűnne az egész, amúgy aprócska fészer. Hihetetlen, milyen sokat tud számítani, ha jó polcrendszert választ az ember. A tudatos utánajárás pedig valóban megoldás arra, hogy a lehető legjobb lehetőséget tudjuk megtalálni a legrövidebb idő alatt. Hamar beszereztük a salgó polcokat, a legjobbtól, a legjobb áron. Több pedig nem is kell. A régi, fából készült polcot pedig a többi, feleslegesnek ítélt kacattal együtt kitettük a lomtalanításkor. Talán valaki majd összeszedi és náluk így, törötten is jó szolgálatot tesz majd. Ha másnak nem, tűzifának például biztos, hogy kiváló, csak éppen polcként nem lehet már hasznosítani.

Most egy ideig biztos, hogy nem kell újra takarítani és új polcot venni kintre. Talán bent, a lakásban is lecserélünk pár régi polcot salgó polcra, igazán itt van már az ideje a váltásnak.