Nem szokványos vasárnapi ebéd a nagyszüleinknél

Tegnap a nagyszüleimnél ebédeltünk. Minden vasárnap ellátogatunk hozzájuk, ilyenkor összegyűlik a család és jókat eszünk meg beszélgetünk. Van egy testvérem, így ők a feleségével és a kisfiukkal és mi a párommal és a két gyermekemmel szoktunk ilyenkor leülni együtt ebédelni. A gyerekek különösen élvezik, hiszen tudnak együtt játszani, amíg a felnőttek mindenféléről beszélgetnek. Általában a régi szobánkba mennek be, ami még az enyém és az öcsémé volt, és ott társasoznak, kutakodnak, szép idő esetén pedig a kertben játszanak. Alig lehet őket aztán hazacsalni. De érthető, hiszen a falusi levegő nagyon jót tesz, csendesebb és nyugodtabb itt minden. A nagymamám nagyon finomakat főz, így soha nem ér minket csalódás. Általában házias jellegű ételeket készít, de azért gyakran kerül valami újítás is az asztalra, hogy ne mindig a megszokottakat kapjuk.

Szokatlan téma: az oxigén palack ár

oxigén palack árAzért is nagyszerűek az ilyesfajta családi események, mert ilyenkor mindenki elmeséli, hogy mik történtek vele a héten. A testvéremék mesélték, hogy a jövő hónapban elutaznak Ciprusra, mivel nemrég a testvérem új állást kapott, és szeretnék megünnepelni. Több úti cél is felmerült, azonban abban biztosak voltak, hogy tengerparton képzelik el ezt a kis előnyaralást. Egy last minute utakat árusító honlapon találtak rá egy öt napos ciprusi útra, amely magában foglalja a repülő árát is. Tervezték, hogy kipróbálják a búvárkodást is, és így szóba kerültek az oxigénpalackok. Mi nemrég tartottunk egy kerti grillezést otthon, amihez online rendeltünk palackot (http://gazpalackfutar.com/oxigen-palack.html). Így nekik is megmutattuk, hogy egyébként, ha érdekli őket, akkor itt tudnak oxigén palackot nézni. Az 5 literestől egészen a 40 literes kiszerelésig lehet vásárolni. Testvérem leginkább az oxigén palack árára volt kíváncsi. Mondtam neki, hogy az oldal nagyon kedvező ajánlatokat hirdet. Azt mondták, nekik mindenképpen kisebb palack kellene, az 5 literes oxigén palack kiszálított bruttó ára Budapesten például 5.000 Ft. A weboldal egyébként megbízható, a cég gyorsan szállít, és az ügyfélszolgálat is munkaidőben folyamatosan elérhető. Meséltük, hogy mi például itt találtuk az árakat a legkedvezőbbnek azokhoz képest, amiket nézegettünk. Közben nagymama behozta a gőzölgő ebédet, és kérdezte miről beszélgetünk. Meséltük, hogy oxigén palack árakat nézünk, ami furcsának tűnhetett neki. Érdeklődött, hogy mihez kell az nekünk. Mondtam, hogy az oxigén palackot például búvárkodáshoz használják, és hogy Marcinak, a testvéreméknek nézegettünk kíváncsiságból Ciprushoz. Nagymama kíváncsi volt, hogy mennyibe is kerülhet egy ilyen palack, mondtam, hogy attól függ mekkora, de a honlapon, amit nézegettünk, 5000-9500 Ft-ig terjednek az árak. A nagyszüleim megunták a témát, és javasolták, hogy az oxigén palack ár helyett inkább arról beszélgessünk, hogy mit csinálunk ebéd után.

Egy régi szórakozás felelevenítése

Az ilyesfajta családi rendezvényeken a nosztalgia sem maradhat el, és eszünkbe jutottak a régi szép idők, amikor apukám elvitt minket a videótékába. Bizony, milyen régen is volt már, vagy 20 éve, de az emlék azóta is élénken él bennem. Olyankor mindig választhattunk Marcival valami jót, általában mesét vagy vígjátékot vittünk haza, és meg is volt a vasárnap délutáni program. Elmeséltük ezeket a történeteket a gyerekeinknek, s ők csodálkozva hallgatták, nem is voltak még soha videótékában. Persze, hiszen manapság már ki tud egyáltalán otthon lejátszani egy videókazettát? Manapság már abban a korban élünk, amikor a gyerekek a CD és a DVD helyett is az internetről letöltött filmeket nézik. Megmutattuk nekik a szobában, hogy hogyan is néz ki egy videókazetta, és kérdeztük nagymamát, hogy a faluban lévő videótéka üzemel-e még egyáltalán. Azt mondta úgy tudja igen, így a gyerekek könyörögtek, hogy ebéd után mindenképpen nézzünk be, hadd tapasztalják meg ők is ezt az élményt.  Szerencsére nyitva volt, egy idős néni üzemelteti, kifejezetten azért, hogy aki nosztalgiázni szeretne, annak legyen rá lehetősége. Állítása szerint a faluban nagyon népszerű, minden hétvégén jönnek idősebbek és fiatalabbak is. A gyerekeknek megmutattuk kedvenc gyerekkori meséinket, s néhányat el is hoztunk, hogy együtt megnézzük őket. Így egy igazán retro mese és filmnézős délutánunk kerekedett a vidéki házban, ahol több generáció összegyűlve repült vissza az idő kerekén.