Nem is kérdeztem

Édesanyám kicsit régimódi. Már javában elérhetőek voltak az interneten is a filmek, mikor ő még mindig elment videotékába. Persze megvan annak is a szépsége. Az elhasznált, megrongyolódott filmszalag a kazettákban, az összekarcolt DVD-k, aminek következtében a filmek olyan szinten akadoztak, hogy konkrétan egy szót sem lehetett érteni az egészből. Hogy milyen jó is volt az! Nem is értem miért cseréltük le ezeket az eszközöket, például a videokazettákat.

Persze, értem én, és jobb is most a helyzet, csak elkapott egy kis nosztalgia. Gyerekkoromban azt csináltuk otthon, hogy ha ment valami jó film a tévében, akkor bekészítettünk egy kazettát, és felvettük az egészet. Rengeteg mennyiségű kazettánk lett így, rongyosra néztem őket. A legjobb, amikor sok év után visszanézi az ember, és látja a már-már röhejes reklámokat is, amiket mai szemmel nem értünk hogyan gondolhattak komolyan. Felemelő érzés. Éppen ezért még a mai napig megvan otthon (legalábbis anyámnál) a gyűjteményem.

Tavaly karácsonykor, mikor otthon jártam, a kisöcsém próbálta rákötni a TV-re. Segítség nélkül megoldotta, nem kellett odamennem. Amikor arra jártam, mindig néztem épp mit néz. Fejből tudtam mindent, hogy mi melyik kazettán van, stb. Egyik alkalommal benéztem a szobába, és egy XADO folyadék használatáról szóló videó ment. Oké, tudtam, hogy régen láttam már a kazettákat, de ilyen reklámra egyiken sem emlékeztem. Kérdeztem: „Ez melyiken van rajta?”. Ekkor az öcsém felvilágosított, hogy megunta az én régi filmjeimet, és összekötötte a számítógéppel a tévét. Hát persze így mindjárt más volt.

Ezután (mikor nem is kérdeztem) felvilágosított arról, hogy milyen nagyszerű találmány ez a XADO gél. Arra tervezték, hogy helyreállítsa az eldeformálódott alkatrészek eredeti alakját, méghozzá menet közben. Tehát nem kell szétszedni az autót. Olyan folyamatot indít el az alkatrészek közé jutva, amelynek végén egy gyémánt keménységű anyag keletkezik, ami védi a kopástól, és szorosan beleivódik az eredeti fémszerkezetbe.

„Hű, ez remekül hangzik! Viszont most megyek.” De nem hagyta abba: megnöveli az élettartamot, és legalább két nagyságrenddel is csökkenti a súrlódási együtthatót. Visszaadja a motor erejét és növeli az olajnyomást. Csökkenti az üzemanyag-fogyasztás, a motorzajt és a vibrációt. „Oké, de téged miért érdekel ez ennyire?”- kérdeztem tőle kicsit értetlenül. „Mert csak!”- hangzott a megszokott válasz. Megtudtam még azt is, hogy ha véletlenül kifolyik az olaj, akár még 200 km-t is lehet menni.

„Ez tényleg érdekes, de várnak a sütivel.”- próbáltam lelépni. Ragaszkodott hozzá, hogy nézzem meg a videót is, hogy hogyan kell használni. Mondtam rendben, ezt még megnézem, és megyek. Beleegyezett. A videóban szépen elmutatták, hogy az üzem meleg motor olajtöltőjébe kell önteni a felmelegített folyadékot, majd üresen kellett járatni az autót. És akkor még szó volt róla, hogy hányszor kell ezt megismételni, meg milyen időközönként. Arra már annyira nem figyeltem.

Miközben kint segítettem sütit sütni, elgondolkodtam, hogy miért érdekelte az öcsémet ez ennyire. És miért akarta mindenáron velem megosztani. Gyanús volt a dolog. Persze a legnyilvánvalóbb okra nem is gondoltam: ezt kaptam tőle ajándékba. Meglepő volt, de örültem neki. Később segített nekem beletölteni az autómba.