A modernizáció világában VHS kazettát látni sokkal ritkább, mint egy házon, kiépített napelem rendszert

napelem cserép árEgyre gyorsabban fejődő korunkban mér alig emlékszik az ember arra, amikor az első VHS kazetták megjelentek. Aztán arra rá nem sokkal megjelentek az első videotékák, ahol ki lehetett kölcsönözni a kedvenc filmjeidet. Majd amikor becsapott a köztudatba a DVD és annak sokkal jobb kihasználhatósága, a VHS-ek kora leáldozott. Ami viszont tényleg hihetetlen, hogy már a DVD-k is eltűnőben vannak. Mivel az interneten már gyakorlatilag mindent el lehet érni és megvásárolni, vagy akár letölteni, az embereknek nincs szükségük a DVD kölcsönzőkre. Emlékszem, hogy nem olyan rég még jártam az utcánkban lévő videotékába, de mára már az sem üzemel. Be vannak rácsozva az ablakai és látszik, hogy belülről teljesen kihalt és üres, hogy senki sem jár már oda. Eléggé szomorú látvány, de ugyan akkor tényleg nincs nagyon szükség már ilyenekre. De egy korszak végét is jelenti.

Ez persze nem csak a videotékákkal van így. Minden egyre jobban fejlődik és sok olyan dolog van, amely egészen jó irányba. Ilyen például az energiafelhasználás és annak lehetőségei. Az utóbbi időben, több formában is szembejött velem a napelem és annak különböző rendszerei, kiépítési struktúrái, felhasználhatósági területei és értékállósága. Nem mindig szoktam engedni az ilyen terű csábításnak, de gondoltam, hogy ez most kivételesen nem egy újabb mindent tudó szerszámkészlet, vagy a világ legjobban szellőző és legegészségesebb cipője, hanem egy igen csak komoly téma, mellyel érdemes foglalkozni.
Hozzá kell, hogy tegyem, hogy abszolút nem vagyok jártas a témában, nem tudnék még arra a kérdésre sem válaszolni, hogy hány darab napelem panel kell ahhoz, hogy a ház áram ellátása megfelelő legyen, arról nem is beszélve, hogy mi egy napelem cserép ára, vagy milyen költségekbe kell magadat verni ahhoz, hogy egy rendes rendszer álljon a rendelkezésedre. Annak sikerült aránylag rövid időn belül utánajárnom, hogy mindezt hol is tudnám megnézni. Találtam egy napelemmel kapcsolatos internetes oldalt, ahol az első lépéstől az utolsóig le van írva, hogy mi fán is terem ez a napelem. Bele is vetettem magam, hogy egy kicsit teljesebb képet kapjak az egészről.
Nem azért kezdtem el ennek kapcsán nézelődni, mert most azonnal szeretnék magamnak otthonra egy saját napelem rendszert, de ami biztos és utánanézésem kapcsán pláne kiderült, hogy ez nem egy rossz, sőt, ökológiai szempontból egy kifejezetten hasznos lépés, melyet az ember megtehet a földért, amin él. Köztudott, hogy az átlagos áramellátáshoz szükséges nyersanyagok, csak úgy, mint a fosszilis energiahordozók, kimerülőben vannak. És ahhoz, hogy ne kelljen rengeteg pénzt az egyre dráguló áramért fizetni, illetve egy kicsit a bolygót is meg tudjuk óvni ezáltal, igazán egy megtérülő befektetés ez a napelem.
Természetesen a napelem cserép árak nincsenek túl alacsonyan, de ha valaki szeretne egy ilyenbe belefogni, nem azt fogja szem előtt tartani első sorban, hogy mekkora árat kell érte fizetni, hanem, hogy a napelem rendszer használatával hosszú távon mennyit fog megtakarítani.

Aztán az, hogy részemről ebből az egészből mi lesz, hogy akarom-e a házi „videokazetta rögzítőmet” „blu ray lejátszóra” cserélni (persze átvitt értelemben), majd a megtakarításom mennyiségének és annak függvénye lesz, hogy a családunknak szüksége van–e erre. Mert sajnos nem mindenkinek adatik meg az a lehetőség, hogy csak úgy hasraütés szerűen ekkora döntést hozzon és ki is tudja fizetni. Talán ez az átállás nálunk is akkor következhet be, ha mi is a hosszú távú megtérülést fogjuk szem előtt tartani és nem az egy összegben kifizetendő költséget. A lényeg, hogy lesz, ami lesz, én már így is előrébb tartok, a napelemmel kapcsolatos tudományommal, mint pár nappal ezelőtt. Már csak ezért is megérte.