Halálos iramban a tékában

Általában egy meditatív jelleggel megyek le a tékába filmet kölcsönözni. Ezerszer láttam már a legtöbb klasszikust, amit még apámék gyerekkoromban rám erőltettek, így most már könnyűszerrel idézgetek az összes Halálos fegyverből, a De Niro filmekből, Tarantino-t meg annyiszor emlegettük a családi ebédeknél, mintha csak az asztali áldás része lenne.

Szóval ismét a tékás utamra mentem, járkálok a polcok között, felidézgetem a borítók alapján a filmeket, a jeleneteket meg a párbeszédeket és ha egy idő után ráunok „stalker” módjára bele-belehallgatok különböző társaságok beszélgetéseibe. Nincs ezzel semmiféle célom, csupán próbálom kikapcsolni az agyam néhány percre. Valószínűleg egy fokkal érdekesebb, mint a bélyeggyűjtés.

Többször mentem már bele így különböző vitákba, hogy ki melyik rendezőt tartja jobbnak, mintha lehetne minőségbeli különbséget húzni egymástól teljesen független alkotóktól. Abszolút felesleges.

Aztán mindig úgy sétálok haza, hogy ennek megint semmi értelme nem volt. Így mostanában már inkább csak hallgatok. Sunnyogva arcokat vágok és megpróbálom ennyivel lerendezni magamban a dolgot és megelégedni azzal, hogy mindenkinek igaza van és egyszerre senkinek.

Viszont múltkor annyira meglepetten fordultam vissza az egyik sorban, hogy muszáj volt bekapcsolódnom a beszélgetésbe. Két srácnak a téka közepén a téli gumiabroncs árak volt a témája. Egyrészt nem értettem, hogy kerülhet szóba a Kill Bill 2 borítójának nézegetése közben valamint, hogy a nyár közepén miért kell már erről beszélni. Csak az jut eszembe róla, hogy igen mindjárt vége ennek az időnek is és húzhatok újra vastag pulcsit, sálat meg nagykabátot.

A történet érdekessége, hogy ennek ellenére jártas voltam a témában. Pont azelőtt pár nappal valahogy egy webáruházra tévedtem az interneten és elájultam a kínálattól. Most vettem egy új Toyota-t, viszont a szalonban nem kaptam téli gumikat az autóhoz és figyelmeztettek, hogy a télre mindenképp szerezzek be magamnak egy párat vagy legalább inkább kettőt.

Nézegettem a gumidiszkont.hu-t és ha most rendelek tőlük téli gumit, akkor akciósan jutok hozzájuk és nem kell ezzel foglalkoznom a tél közepén.

Különböző paramétereket állíthatok be a keresésem szűkítéséhez. Lehetőség van náluk nyárigumi rendelésére, az általam keresett téligumikra, valamint négyévszakosra is. Ezek mellett csökkenthetem a találatokat csupán személyautóhoz tartozó kerekekre, teherautókhoz és még terepjáróra is.

Rengeteg márka közül választhatok, amelyeket megszámolni se próbáltam, szóval a lehetőségek nyitottak.

Olyan opciókat is találtam, mint a „terhelési index” meg „sebesség index”, amikről fogalmam sincs, hogy mit jelenthetnek, de amikor a két srácnak a tékában ezt az oldalt ajánlottam olyan szakszavakat kezdtem használni, mint ezek és ámulva néztek, mikor a „defekttűrő rendszerről” kezdtem beszélni, mintha a téma szakértője lennék.

Elmagyaráztam nekik, hogy én még nem rendeltem erről az oldalról, de amint személyes tapasztalom is lesz a céggel, megosztom velük újabb gondolataimat. Telefonszámot cseréltünk és megígértem, hogy hamar jelentkezek, mert igazából ma fogom megrendelni a gumikat és a cég másnapi kiszállítást ígér.

És hogy őszinte legyek, teljes mértékben elégedett voltam. A gumik valóban másnap megérkeztek az általam megadott időintervallumban. A kiszállítás díja pedig 1190 Ft volt abroncsonként.

Kiderült, hogy egyébként a sebesség index, a nevéből is adódóan, azt a sebességet jelenti, amennyit az adott gumi vállalni képes. Talán így most már nem a levegőbe fogok beszélni legközelebb.

Mindezek után telefonáltam a két srácnak és megosztottam velük a személyes tapasztalataimat. Már azt hitték nem is hívom őket, így még hálásabbak voltak. Kiderült, hogy ők is elég sűrűn járnak a tékába, szóval a következő alkalommal beülünk együtt valahova és kivesézhetjük az új abroncsainkat vagy remélhetőleg találunk néhány filmet, amin összeveszhetünk. Vagy összekötjük a kettőt és ironikus megjegyzéseket tehetünk a Halálos iramban szériára.