A múlt értéke

A mai fiatalok számára teljesen evidens, hogy ha meg akarnak nézni egy jó filmet, akkor felmennek az internetre és letöltik, vagy az okos TV-n kikölcsönzik a megtekinteni kívánt alkotást és kész is. Ki sem kell lépni a lakás ajtaján és megvan, amit szeretnének. Egyszerű és kényelmes. Nem volt ez mindig így. Régebben, ha meg akartunk nézni egy jó kis történetet, akkor le kellett battyogni egy kölcsönzőbe és onnét kivenni, ha ugyan bent volt és nem vitte el előlünk valaki az összes verziót. Amikor nem volt szerencsék, akkor akár hetekig is várólistára kerülhettünk, mire megkaparintottuk a hőn áhított alkotást, vagy kereshettünk egy másik videó kölcsönzőt remélve, hogy ott megvan a számunkra érdekes mű.

A mai világban viszont egyre kevesebben használnak kazettát, és a DVD is már lassan kezd kimenni a divatból. Ennek ellenére nekem van egy nagy rakás filmem VHS-en, amit évek óta nem is láttam, ráadásul díszdobozos kiadások is vannak köztük. Lévén, hogy nem igazán van haszna számomra, a minap gondoltam rá, hogy túladok rajtuk, hátha van valami gyűjtő, akinek szüksége van rá. A probléma ott kezdődött, hogy nem igazán tudtam, hogy mennyit ér egy ilyen gyűjtemény, mennyit lehet kérni érte. Ehhez próbáltam segítséget találni. Az első gondolatom természetesen az volt, hogy nézek egy jó értékbecslőt. Nyilván elsőre nem az jut eszünkbe egy ilyen szakemberről, hogy DVD-kel foglalkozna, hanem az ingatlant kapcsoljuk hozzájuk, de gondoltam megér egy próbát. Leginkább, ugyebár azért éri meg szakértő segítségét kérni ilyen témában, mert ha mi vásárolunk, akkor jó dolog tudni, hogy egy ingatlan túlértékelt-e vagy sem. Márpedig a legtöbb tulajdonos magasabb árat szab meg otthona eladásakor, nem is feltétlen a nagyobb anyagi haszon miatt, hanem azért mert érzelmi kapcsolatok is fűzik az eladni kívánt objektumhoz, ezért az értékét nem feltétlen méri fel helyesen. Eladáskor is jól jön egy minőségi értékbecslés, hiszen akkor meg tudjuk, hogy mennyit kérhetünk el a lakásért, így se túl olcsó nem lesz, de nagyon el sem szállunk, így biztosítva, hogy minél előbb elmenjen az értékesíteni kívánt ház. Ennek segítségével rengeteg időt és értékesítési költséget spórolhatunk.

A legtöbb értékbecsléssel foglalkozó cég azonban nem csak az ingatlan piacon tevékenykedik. Ugyan így vállalnak dísztárgyakhoz kötődő munkákat, vagy cégek értékének a felmérését is. Pályázatok előtt is kérhetjük a segítségüket, ezzel megkönnyítve a saját dolgunkat. Ebből kiindulva gondoltam, hogy lehetséges az is, hogy a videó gyűjteményem értékével kapcsolatban is választ kapok, egy szakértőtől. Sok rémtörténetet is hallottam már az értékbecslőkkel kapcsolatban, ezért alaposan utána akartam járni annak a cégnek, akitől majd a segítséget kérem. Szerencsére bukkantam olyan vállalkozóra, aki munkájára 100%-os garanciát vállal. Ez nem csak a különböző lehetséges hibákra vonatkozik, hanem az ügyfél elégedetlenségére is. Ez szerintem elég korrekt így aztán maradtam is a Rétköz vagyonértékelőnél.

A megkeresésemre hamar kaptam választ, így felkereshettem egyik kollégájukat, aki annak rendje és módja szerint kiszolgált. Sajnos túl sok jó hírt nem kaptam tőle, mivel elmondása szerint egy ilyen gyűjtemény értéke rendkívül változó lehet, és Magyarországon elég ritkaság az, hogy valaki vagyonokat költene hasonló hobbira, mint a régi kazetták gyűjtése. Kérdésemre, hogy akkor mégis mit tudok csinálni, azt a választ kaptam, hogy hirdessem meg és próbáljak alkut kötni egy-egy jelentkezővel. Tovább szűkítette a lehetőségeimet, hogy az összes film magyarul volt felvéve, így a külföldi vásárlókat kapásból elvesztettem. Végül is úgy döntöttem, hogy megtartom magamnak a gyűjteményt, mivel nagyobb összeget valószínűleg nem kapnék érte, olcsón meg azért nem akarnék túladni rajtuk.

Amit kiemelnék még ezzel kapcsolatban, az a szakember pártatlan őszintesége volt. Imponált a dolog, hogy nem próbált meg hitegetni, és nem vett rá mindenféle fölösleges hülyeségre, nem vert át azzal, hogy hasra ütés szerűen mondott egy árat, aztán elkérte a tiszteletdíját, hanem egyszerűen elmondta, hogy mi a helyzet, még akkor is, ha tudta, hogy ezzel valószínűleg lebeszél az együttműködésről. Az ilyen megbízhatóság és őszinteség az, ami engem meggyőzött arról, hogy őket válasszam akkor is, amikor a saját otthonom akarom értékesíteni, ami kicsit komolyabb dolog, mint pár videokazetta.